Lépjen kapcsolatba velünk

Választás 2018

Az ellenzék Top5 mítosza a választásról: 2. A Fideszre öregek és képzetlenek szavaztak

Néhány nappal Orbán Viktor vasárnapi, szó szerint világraszóló győzelme után jól látszik, hogy a vesztesek milyen mítoszokkal és konteókkal igyekeznek menekülni a valóság elől. Sorozatunkban összegyűjtjük a választás uán öt legtöbbet mantrázott állítást, amelyekkel tonnaszámra lehet találkozni a kommentárokban és a közösségi médiában.

Előző cikkünk:

Első mítosz: Az igazságtalan választási rendszer miatt nyert a Fidesz

Második mítosz: A Fidesz elveszítette a fiatalokat és a diplomásokat, csak örgek és képzetlenek szavaztak rájuk – HAMIS

Sok kommentár abból indult ki, hogy az ellenzék Budapesten sokkal jobban szerepelt, mint vidéken, és ebből le is vonták a következtetést,  miszerint a Fidesz az “kormánypropagandával agymosott vidékiek” pártja maradt.

Valójában, a Fidesz igazi néppárt. Minden korosztályban 37-46 százalék között teljesített az eredményeket legpontosabban előre jelző Medián felmérése szerint. (A valóságban ezek a százalékok magasabbak lettek, hiszen a Fidesz összesen 49 százalék felett végzett, de az arányok nem változhettak jelentősen a korosztályok között). Vannak generációs pártok Magyarországon, az MSZP a nyugdíjasok között, az LMP és a Momentum a viatalok között szignifkánsan erősebb, de a Fidesz mind össztámogatásban, mind demográfiai értelemben igazi néppárt.

Nagyjából 1 millióan szavaztak vasárnap, olyanok, akiknek az életkora 18 és 30 év között van. Ez azt jelenti, hogy

mintegy 370 ezer 30 évnél fiatalabb szavazott a Fideszre, és kevesebb, mint 90 ezer a magát korosztályos pártnak hirdető Momentumra.

Ugyanebben a korcsoportban a Fideszre 60 ezerrel szavaztak többen, mint az utána következő legnagyobb pártra. Csak még mielőtt bárki bedőlne annak a hamis hírmagyarázatnak, hogy az “öregek” döntöttek a fiatalok jövőjéről. A fiatalok ugyanúgy döntöttek, mint az öregek, és a legnagyobb csoportjuk azt akarta, hogy a Fidesz kormányozzon.

A Medián választások előtt készült demográfiai kutatása

Ami pedig azt a mítoszt illeti, hogy a Fideszre az iskolázatlanok szavaztak, a diplomás értelmiség átlátott a “Soros-kampány agymosásán”, nos ezt a kormánypártisággal távolról sem vádolható Átlátszó cikke meggyőzően cáfolja:

“A Fidesz a szavazatainak csak a harmadát kapta a kistelepülésekről és falvakból (a cikkben községként vannak írva), összesen ugyanennyi szavazata érkezett Budapestről és a megyei jogú városokból is, ez pedig 840 ezer embert jelent. Ez alapján azt is lehet még mondani, hogy a településenkénti eloszlásban a Fidesz szavazótábora volt a legkiegyensúlyozottabb. A Fidesz a KSH indikátorai szerint legfejletlenebb településeken tarolt a legnagyobbat (65%), de ugyanakkor a legfejlettebb településeken is a Fidesz volt a legnépszerűbb párt (44%).”

Ebből “nemcsak az következik, hogy a Fidesz a szegény, falusi körzetekben tarolta le az országot (ott is persze), hanem az is, hogy a fejlettebb, jobb anyagi lehetőségekkel bíró városi településeken is

a Fidesz volt a legnépszerűbb. Ott is, ahol vélhetően több lehetőség van a tájékozódásra, és jelentősen több is a diplomás.

A HVG választás előtti kutatásának adatai szerint a mikrocenzus által megadott 1,7 millió magyar diplomás 38 százaléka, vagyis 646.000 diplomás szavazott a Fideszre vasárnap, vagyis szavazóinak 26 százaléka rendelkezik egyetemi vagy főiskolai végzettséggel.

“Ez nem csupán számban és arányában számottevő (egyben »a bunkó fideszes« toposzának ellentmondó), hanem azt is jelenti, hogy arányaiban vélhetőleg a Fideszre szavazott a legtöbb magyar diplomás (hiszen a többi diplomás szétszóródott a többi ellenzéki párt között). Erre rosszindulattal még mindig lehetne mondani, hogy a diploma még nem jelenti automatikusan azt, hogy valaki nagyon tájékozott, művelt, pallérozott elme lenne, viszont akkor ezt az állítást fenn kell tartanunk az ellenzéki pártok diplomás, értelmiségi státuszú szavazóira is. És szerintem tartsuk is fenn.” – írja az Átlátszó elemzése.

 

Választás 2018

Az ellenzék Top5 mítosza a választásról: #4 Többen szavaztak ránk, mint a Fideszre

A negyedik mítosz: Többen szavaztak az ellenzékre, mint a Fideszre – HAMIS

Sok változatban hallottuk ezt az állítást, de a számok mást mutatnak.

Az összes parlamentbe került ellenzéki pártra 2.487.774 fő szavazott, míg a Fidesz-KDNP listájára 2.824.647 fő

A különbség 336.873 szavazat, ennyivel kaptak többet a kormánypártok, mint a teljes parlamenti ellenzék.

Ez abszolút többség, a tisztán listás eredmények alapján is, ami egy párt részáről egyedülálló politikai teljesítmény az Európai Unióban.

 

Előző cikkeink:

Első mítosz: Az igazságtalan választási rendszer miatt nyert a Fidesz – HAMIS

Második mítosz: A Fidesz elveszítette a fiatalokat és a diplomásokat, csak örgek és képzetlenek szavaztak rájuk – HAMIS

Harmadik mítosz: A választópolgárok hibáztak – HAMIS

 

Tovább olvasom

Kategória

Legutóbbi bejegyzések

Legolvasottabb cikkek