Lépjen kapcsolatba velünk

Amerika megújul

A józan ész pillanata: Trump kirakta a transzneműeket a seregből

Donald Trump

A Fehér Ház bejelentette: Trump elnök aláírta a memorandumot, ami megtiltja, hogy transzneműek bármelyik haderőnemnél szolgálatot teljesítsenek.

A dokumentum szövege szerint azok a “nemi hangulatzavar” kórtörténettel rendelkező transzneműek vannak kizárva a katonai szolgálat lehetőségéből, akik “lényeges orvosi kezelésre szorulhatnak, beleértve a sebészeti műtétet vagy a gyógyszeres kezelést”.

A Fehér Ház James Mattis védelmi miniszterre hivatkozva leszögezte:

a “nemi hangulatzavarral” jellemezhető egyének kockázatot jelentenek a hadsereg hatékonyságára.

A döntés a józan ész győzelme, a transznemű, “fluid nemi identitású” személyek nevében fellépő “progresszív jogvédők” a civil életben is nehéz kihívások elé állítják a munkaadókat, sportklubokat vagy a kereskedelmi egységeket, gondoljunk csak a zuhanyzó és mosdóháborúra.

A hadseregben azonban ez maga az őrület.

Hova osszanak be egy transzkatonát a laktanyában? Mi történik, ha a “nemi hangulatzavar” hadgyakorlat vagy neadjisten éles katonai helyzetben tör rá a reggel még férfiként viselkedő tengerészgyalogosra?

Ha GI Joe a frontvonalban öltözik át GI Jane szerelésbe?

Szerencsére az amerikai elnöknek nem ment el az esze: Donald Trump már 2017 nyarán Twitter-üzenetben jelezte, hogy szándékában áll elődjének, Barack Obamának a transzneműek katonai szolgálatával kapcsolatos politikájának megváltoztatása.

Obama katonái: transznemű tisztek a Pentagonban

Az Obama-érában ugyanis a transznemű mivoltukat nyíltan felvállalók is teljesíthettek katonai szolgálatot, bármelyik haderőnemnél. Trump tavaly nyári bejelentése után – LGBTQ-párti civil szervezetek perkérelmei nyomán – három szövetségi bíróság is megtiltotta a tiltás foganatosítását. A Pentagon akkor erre válaszul úgy foglalt állást, hogy a már szolgálatot teljesítő transzneműek maradhatnak a hadseregben, de új jelentkezőket csak 2018. január elsejétől sorozhatnak be.

Trump most ezt a kiskaput is bezárta. Az amerikai hadsereg mégsem öltözik Pride-jelmezekbe.

(MTI alapján)

Tovább olvasom

Kategória

Legutóbbi bejegyzések

Legolvasottabb cikkek