Lépjen kapcsolatba velünk

Külpolitika

Történelmi lépések: Magyarország már nyíltan szembemegy az ENSZ-szel Izrael ügyében

Pár hónapja Magyarország már egyszer változtatott az ENSZ-beni narratíváján, akkor tartózkodással fejeztük ki, hogy nem értünk egyet azzal, hogy a nemzetközi szervezet elítéli a Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő amerikai döntést. Most még egyet léptünk előre.

Magyarország hosszú éveken keresztül vakon megszavazta az ENSZ nyilvánvalóan Izrael-ellenes határozatait. Ennek azonban a napokban úgy tűnik végleg vége, hazánk ellene szavazott a legújabb gyalázatos határozatnak.

Magyarország 180 fokot fordult

Az ominózus szavazás arról szólt, hogy a nemzetközi szervezet elítélje-e Izraelt a “megszállt palesztin területeken – köztük Kelet Jeruzsálemben, és a megszállt szíriai Golánon – épített izraeli telepek” miatt. A botrányos határozatnak végül mindössze 4 ország szavazott ellene. Ausztrália, Togo, az Egyesült Államok és Magyarország.

Az ENSZ újabb ámokfutását az amerikai delegáció nem nézte jó szemmel. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Nikki Haley kijelentette, országának felül kell vizsgálnia tagságát a szervezetben, miután sorra hozzák az Izrael-ellenes határozatokat.

A legtöbb európai ország sajnos megszavazta az ominózus rendeletet.

Az Egyesült Államok azt követően jelentette ki, hogy kezdi elveszteni türelmét, miután az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 5 határozatot fogadott el Izraellel szemben, miközben az olyan diktatúrák mint Irán, vagy Észak-Korea mindössze 1-1 dorgálást kaptak az ENSZ-től.

Haley méltatlannak és bolondnak titulálta a szervezetet, amiért az rosszabbnak tartja Izraelt a fent felsorolt diktatúráknál. A határozatok között szerepel a 2334-es számú, amely illegálisnak mondja az izraeli telepeket. Arra szólította fel az országokat, hogy ítéljék el ezeknek további kiterjesztését az 1967 óta elfoglalt területeken.

Történelmi szavazat. Végre nem Izrael ellen szavazunk.

Történelmi szavazat. Végre nem Izrael ellen szavazunk.

A fentebb említett 4 ellenszavazaton túl, tartózkodtak a britek, a horvátok, a kongóiak, grúzok, panamaiak, ruandaiak, szlovákok és ukránok is.

Vérszomjas diktatúrák manipulálják az ENSZ-t

A maradék négy határozat a Golán fennsík, a palesztin önrendelkezés, a kelet-jeruzsálemi jogsértések, valamint az nyugati parti és gázai “jogsértések” témakörét dolgozza fel.

A döntések persze csak szimbolikusak, gyakorlati végrehajtásuk a tagországok saját hatáskörén múlik.

A határozatokra reagált az izraeli külügy is, a Twitteren azt írták, “az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kigúnyolja és meghamisítja azokat a nemes célkitűzéseket, amelyeket elméletben képvisel”. “Ez kizárólag egy Izrael-ellenes platform, amit vérszomjas diktatúrák manipulálnak, elrejtve a saját súlyos emberi jogi visszaéléseiket” – írják a Twitteren.

Úgy tűnik, a magyar kormány tényleg Izrael mellé áll a nemzetközi hadszíntéren. Tavaly először látogatott izraeli kormányfő a hazánkba, majd tartózkodással jeleztük, hogy Jeruzsálem státuszáról minden országnak joga van magának dönteni.

Haaretz

Külpolitika

Izraeli elemző: Jeruzsálem a magyar kormány mellett áll

A Jerusalem Post korábbi vezető szerkesztője, Caroline Glick a magyarországi választásokat elemezte izraeli szempontból. Izrael a nacionalista magyar kormány mellett áll című írása a Breitbart Jerusalem portálon jelent meg, és azt elemzi, miért lehet Magyarország az egyik kiemelt partner Izrael számára Európában. Nem véletlen, hogy az első külföldi vezető, aki a kétharmados választási győzelme után felhívta Orbán Viktort, az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu volt.

A cikk első része a Fidesz és Orbán Viktor választási győzelmét ismerteti, valamint összefoglalja a kampány fő témáit: a migránsinvázóval szembeni határozott kormányzati fellépést valamint az NGO-kal és Soros Györggyel szembeni fellépést.

Caroline Glick felidézi, hogy Benjamin Netanjahu tavaly nyári budapesti látogatása előtt vita bontakozott ki a Soros György arcképével futó plakátkampány kapcsán. A magyar kormányt többen burkolt antiszemitizmussal vádolták meg, de az izraeli elemző emlékeztet rá, hogy Soros “hasonló kampányokat folytatott Izraellel szemben is, azáltal, hogy nagy összegű támogatásokat juttatott Izrael-ellenes NGO-k számára Izraelben és világszerte. …

Soros célja ezekkel a szervezetekkel Izrael delegitimálása.

Glick szerint a magyar kormány “nem azért ellenzi Soros tevékenységét, mert (Orbán) gyűlöli a zsidókat, hanem azért, mert a korlátok nélküli bevándorlást pusztító hatásúnak látják a nemzet érdekei szempontjából – értve ezalatt a nemzeti identitást, szuverenitást valamint a gazdasági és nemzetbiztonsági szempontokat.”

Az izraeli elemző szerint Soros egyik nagy kedvezményezettje a szélsőségesen Izrael-ellenes Human Right Watch (HRW) nevű szervezet. A HRW ált az élén annak a nemzetközi kampánynak, amely antiszemitának igyekezett beállítani Orbán Viktor Soros elleni plakátkampányát. Amikor számos jelentős támogató megvonta hozzájárulását a HRW-től, Soros György pótolta a kieső támogatásokat.

Netanjahu azonban a budapesti látogatásán arra figyelmeztetett, hogy “Az új antiszemitizmus az anticionizmus formájában jelentkezik. Az egyedüli és egyetlen zsidó állam delegitimálásában. Sok szemponból

ma Magyarország azon államok élvonalában áll, amelyek ellenállnak ennek a zsidóellenes politikának,

és én ezt üdvözlöm, kifejezve egyúttal kormányom elismerését is.”

Caroline Glick emlékeztet rá, hogy – bár a szélsőjobboldalon jelentős probléma maradt a zsidóellenes gyűlölet – az Izraelben és Európában történt Izrael-elleni fenyegetések és támadások közül sok muszlimokhoz kötődik. Emellett a balos antiszemitizmus számos nyugat-európai országban sokkal erőteljesebben jelen van, mint a jobboldalon, miközben Izrael legerősebb európai támogatói szinte kivétel nélkül a politikai jobboldaldolon találhatók.”

“Netanjahu kiállása Orbán Viktor mellett azt az alapelvet fejezi ki, hogy

Izrael a szövetségi kapcsolatait szövetségesei cselekedeteire alapozza. Támogatja azokat, akik Izraelt támogatják, és szemben áll azokkal, akik Izraellel szemben állnak, ideológiai és pártazonosságoktól függetlenül.

Korábbi cikkünk:

Történelmi lépések: Magyarország már nyíltan szembemegy az ENSZ-szel Izrael ügyében

Tovább olvasom

Kategória

Legutóbbi bejegyzések

Legolvasottabb cikkek