Lépjen kapcsolatba velünk

Egyéb

Flashback: Orbán az istenfélelemről (VIDEÓ)

Orbán Viktor 2005-ben az istenfélelemről beszélt.

Érdekes felvételre bukkantunk a magyar miniszterelnökről. Orbán Viktor még 2005-ben még a választásokra készülve kifejtette a hit és a politika viszonyáról és az istenfélelemről az álláspontját. A kerekasztalnál Balás Béla kaposvári püspök és Balog Zoltán volt a beszélgetőpartner.

Az alábbi részlet az istenfélelemről szól:

“…Kell-e, szükséges-e, hogy tudják az állampolgárok, egy politikus milyen értékek mentén rendezi az életét? Az istenfélelem kulcskérdés. Az Istent nem félő politikusoktól mentsen meg bennünket a Jóisten (taps), ugyanis a veszélyes üzemmel szembeni egyetlen… (taps)És most nem arról beszélek, amit kampányok idején szoktak mondani, hogy az nem olyan értékes, meg az ő értékei talán nem állnák ki bizonyos mércékkel azt a próbát, amit ki kéne állni… Nem erről beszélek, nem egy versenyelvű mondatot akartam mondani. Hanem azt a kérdést kell föltennünk, hogy – persze a törvények korlátozzák az embert, a parlament korlátozza az embert, a hatalom meg van osztva, de azért mégiscsak hatalom – mi az utolsó, a végső korlátja a hatalomnak, amiről beszéltünk?

Ezért mondtam, amit mondtam: a végső korlát nem más, mint az istenfélelem. Erről elég sokat gondolkodtam, egyszer talán még néhány gondolatot az atyának is mondtam ezzel kapcsolatban, hogy végül is amikor egy politikusban istenfélelem van, akkor elgondolkodik azon, hogy kitől is fél valójában? Hiszen látszólag minden hatalom az ő kezében van. És a Jóisten nem jelenik meg előtte vértezetben, hogy megijedjünk, ugye. És ha az ember ezen elgondolkodik, akkor rájön arra, hogy ott fordul meg a dolog, az a helyzet kulcsa, hogy hiszünk-e abban, hogy egyszer valamikor, nem tudom pontosan, milyen körülmények között, semmilyen dramaturgiai látomás nincs előttem, de hogy egyszer az életben, vagy annak a végén, akárhogy is nevezzük, lesz egy pillanat, amikor az embernek mindenért meg kell fizetnie. Amikor el kell számolnia. Hiszi-e egy politikus, hogy ez a momentum nem kerülhető el? És ha hiszi, hogy egy ilyen pillanat van, akkor biztonságban érezhetjük magunkat mindannyian.

Ugyanis ha jól belegondolunk, az, aki érti az istenfélelmet, az nem egy számára ismeretlenül hatalmas úrtól fél.  Akinek nem ismeri a természetét. Egy hatalmas zsarnoktól, aki tetszése szerint bánik majd el vele – nem attól félünk, hogy egy ismeretlen nagy úr elé kerülünk. Hanem attól, hogy pontosan azt fogjuk kapni, amit megérdemlünk. Ettől félünk. Attól félünk, hogy a saját tetteinkkel fogunk szembesülni. És ez a legutolsó, minden törvényen, hatalommegosztáson meg alkotmányon túli korlátja szerintem annak a veszélyes üzemnek, amit hatalomnak nevezünk.”

A teljes beszélgetés leiratát ezen linken lehet elolvasni.

 

Egyéb

VK-információ: Soros hétfőn találkozik az Európai Bizottság első alelnökével

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnökének naptára szerint április 16-án, hétfőn találkozik Brüsszelben Soros Györggyel, az Open Society alapítvány elnökével

A hírt azóta az MTI is megerősítette.

Soros és Timmermans korábbi rendszeres egyeztetéseiről itt olvashatnak.

Tovább olvasom

Kategória

Legutóbbi bejegyzések

Legolvasottabb cikkek